Fontos tisztázni, hogy egy jó klíma nem zajos!
Az inverteres klímák a hagyományosakkal szemben alapvetően halkabban működnek. Jellemző, hogy az alacsonyabb árkategóriájú készülékek valamivel zajosabbak a minőségi, magasabb árfekvésű típusoknál. Továbbá az inverteres klímák energiatakarékosak, sok kényelmi funkcióval rendelkeznek, a beltéri egységek kimondottan csendesek, így lakótéren belül sem jelent problémát az elhelyezésük.

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni az egyes típusok zajszintjéről, a gyártók ma már nagyon odafigyelnek rá, hogy készülékeik a lehető legkisebb decibel értéket érjék el működés közben.

Miért lehet hangos a klíma?
Általában a klíma kültéri egysége szokott zajosabb lenni, aminek több oka is lehet (a kompresszor, a ventilátorok, koszolódás, vagy valamilyen meghibásodás). Ez a zaj lehet zörgés, kattogás, vagy a rezonancia keltette morajlás. Ha a kültéri egység zizeg, zörög, fémes hangon csörömpöl, azt okozhatja akár egy csavar meglazulása is. Kerregő hangot általában a berendezés belsejébe bekerülő dolog válthatja ki, illetve a beltéri egység is nagyrészt azért szokott hangosabb lenni, mert elkoszolódott a szűrő.

Mikor forduljunk klímaszerelőhöz?
A klímaberendezések karbantartását évente kétszer ajánlott elvégezni. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a klíma a szokásosnál zajosabban működik, keressünk fel egy szakembert, aki kitisztítja a készüléket és ha valamilyen kisebb problémáról van szó, azt azonnal meg tudja javítani.

A klíma karbantartás – Miért és mikor elengedhetetlen? A klíma rendszeres és szakszerű karbantartása elengedhetetlen a megfelelő működéshez és a meghibásodás elkerüléséhez. Nem csak akkor kell szerelőt hívni amikor meghibásodás van. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a karbantartásra az nem csak a pénztárcánkra lesz kedvezőtlen hatással, hanem akár az egészségünkre is.