A klímaberendezés 4 fő részből áll:

  • kompresszor: biztosítja a hűtőközeg körforgását.
  • elpárologtató: itt párolog el a folyadék, lényegében ez a beltéri egység
  • kondenzátor: az elpárologtatott folyadék lecsapódásának helye
  • adagoló: a nagy nyomású kondenzátor és a kis nyomású elpárologtató elválasztásáért felel

A klíma működése

A klíma egy zárt rendszer, melyben azonos nyomás van mindenhol, amíg a kompresszor el nem indul. Amikor a kompresszor elindul, az elpárologtatóban csökken, a kondenzátorban pedig emelkedik a nyomás. A fojtáson keresztül a gőz (hűtőközeg) kis mennyiségben   átáramlik, azonban a keletkezett gőz lényegesen nagyobb térfogattal rendelkezik, mint a folyadék, ezért a hűtőközeg elkezd feltorlódni a kondenzátorban, majd a nagy nyomáson cseppfolyóssá válik.Amint elég folyadék keletkezik, az elér a fojtáshoz, azon át pedig a kisnyomású elpárologtatóba kerül.Itt a kis nyomás hatására felforr, majd elpárolog, hőt von el, mellyel be is indul a hűtés.Az így keletkezett gőzt a kompresszor elszívja és a kondenzátorba pumpálja, ahol a nagy nyomástól felmelegszik, majd lehűlve ismét cseppfolyós állapotba kerül. Ez a folyamat zajlik le a klímaberendezésben újra és újra.

Mennyi energiát használunk el a klímával? – a klímatizálás költségei, áramfogyasztás

Nem biztos benne, hogy érdemes-e beruházni egy klímára? Tart tőle, hogy jelentősen megnő az áramfogyasztást? A legenergiatakarékosabb berendezést keresi? Tény, hogy egy klíma áramot fogyaszt. Elkerülni nem lehet, azonban bizonyos kényelmi funkciókkal lehet csökkenteni és optimalizálni a fogyasztást.

Gazdaságos üzemmód
Érdemes olyan klímát választani, amely már alapvetően rendelkezik gazdaságos üzemmóddal. Ezzel a funkcióval a vezérlőegység automatikusan módosítja a termosztátbeállítást az aktuális hőmérséklet függvényében, hogy elkerülje a szükségtelen hűtést/fűtést. Magyarul nem kell folyamatosan a klíma erősségét állítani. Azonban gazdaságos üzemmód nélkül sem lehetetlen mérsékelni a fogyasztáson, érdemes a klíma erősségét manuálisan mindig az adott hőmérséklethez igazítani.

Éjszakai üzemmód
Nyáron gyakran előfordul, hogy bizony éjszaka se megy 25 fok alá a hőmérséklet. A pihentető alvás érdekében mindig felmerülő kérdés, hogy éjszakára is bekapcsolva hagyjuk-e a klímát, mert hangos, sokat fogyaszt. Ilyenkor jól jön az éjszakai üzemmód, amely extra csendes és energiatakarékosságban is verhetetlen.
Mit tehetek, ha nincs éjszakai üzemmód klímánkon? Ebben az esetben célszerű beállítani az erősséget egy alacsonyabb szintre.