A beltéri egység optimális elhelyezéséhez a következőket kell figyelembe venni:

1. Ne fújjon közvetlenül olyan helyre, ahol nap közben rendszeresen hosszabb időt tartózkodunk (ágy, kanapé, ebédlő- vagy íróasztal). Hűtés üzemmódban kiváltképp kellemetlen, nyaki- váll és hátfájdalom lehet a következménye, de fűtés üzemmódban sem kellemes a folyamatos levegőmozgás miatt.

2. A beltéri egység és a mennyezet között minimum 10-20 cm helyet kell hagyni a szabad levegőáramlás biztosítva miatt. Ha ajtó fölé kerül beszerelésre a beltéri egység, akkor az ajtótok felett kb. 40 cm helyet szükséges biztosítani.

3. Ha a klímával fűteni is szeretnénk, akkor nem szerencsés polc vagy szekrény fölé helyezni, mivel a készülék a meleg levegőt lefelé fújja ki magából, azonban ennek a szabad áramlását a polc vagy a szekrény akadályozza, és a klíma visszaszívja saját magára, ez pedig sem az élettartamára, sem a hatásfokára nézve nem kedvező.

4. Amennyiben a berendezés és a belmagasság lehetővé teszi, bevált hely az ajtó vagy ablak fölötti elhelyezés, mert ott általában nem lesz útban a későbbiekben sem a klíma.

5. Gyakori elképzelés, hogy 1 készülékkel szolgáljunk ki több kapcsolódó helyiséget is. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a radiátorokhoz hasonlóan a beltéri egységek elhelyezése abban az esetben a leghatékonyabb, ha minden klimatizálandó helyiségben van 1-1 külön szabályozható eszköz. Ha egy eszközzel több helyiséget szeretnénk hűteni/fűteni, akkor a klímának folyamatosan maximumon kell működnie ahhoz, hogy a beállított hőmérsékletet tartani tudja. Azonban ez a fokozott működés csökkenti a készülék élettartamát. Továbbá abban a helyiségben ahol működik, ott túlhűt vagy túlfűt, viszont ahová átengedjük, ott lehetséges, hogy kevés a hatása.

A kültéri egység optimális elhelyezéséhez a következőket kell figyelembe venni:

1. Hűtő, fűtő klíma esetében egyaránt igaz, hogy a kültéri egységet nem szabad zárt helyre (pl. padlásra, zárt teraszra), vagy olyan helyre telepíteni, ahol akadályba ütközne a szabad levegő biztosítása (pl. nyitott, de nagyon szűk terasz padlója).

2. Figyelembe kell venni a kültéri egység méretét, hogy az ne legyen útban (járda, kocsibeálló, vagy ne üssük bele a fejünket).

3. Erkély nélküli panellakások, társasházak esetében, amennyiben a fal nem fúrható meg, a kültéri egység elhelyezésének egyetlen módja a francia erkélyre, vagy az ablak alatti tokra rögzítve egy segédtartóval.

4. Erkélyen a kültéri egységet úgy kell elhelyezni, hogy egy edény aláférjen, amiben gyűjteni lehet a cseppvizet.

Mikor érdemes multi rendszerben gondolkodni?
Multi rendszer esetében 1 kültéri egység több beltéri egységet működtet, ez akár 4-5 beltéri egységet is jelenthet. A multi rendszerek jellemzően drágábbak, a mono változatnál(1 kültéri – 1 beltéri), és ha meghibásodik a multi rendszer kültéri egysége, akkor egyik beltéri készüléket sem lehet használni. Ezért multi rendszer telepítését csak abban az esetben javasoljuk, ha nagyon kevés hely áll rendelkezésre, vagy ha az ügyfél esztétikai okok miatt ragaszkodik az 1 db kültéri egységhez.